İlan

Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Vücudunuzun daha dik durmasını sağlayan omurgalar 33 ayrı kemikten oluşmaktadır.

Bunlardan bir tanesi yumuşak disk ve iki tanesi de yüzeysel eklem olmakta ve bağları birbirine bağlamaktadır. Kuvvetli bağ dokusundan oluşan bu diskler omuriliği birbirine bağlayan oldukça önemli yapılardır.

 Disk içerisinde ise omurgayı dik tutan bir doku bulunmaktadır. Burada yapılan yanlış bir hareket veya egzersiz, ağırlık kaldırma adalelerde kasılmaya sebep verebilmektedir. Bu durum, bağların sıkışmasını neden olur. Aynı zamanda bilinmektedir ki yaşlandıkça risk içerisindeki su içeriğini kaybetmekte ve disk yastıklama görevini eskisi kadar yerine getirememektedir.

Boyun fıtığının genel itibarıyla 20 ila 40 yaşları arasında sıklıkla görüldüğünü bilmekteyiz. Özellikle ağır yük kaldırma bağ dokusunun yırtılmasına sebebiyet verebilmektedir. Öte yandan kimi zaman trafik kazaları veya yüksek bir noktadan düşme de boyun fıtığı ile sonuçlanabilmektedir.

 Peki, boyun fıtığı olduğumuzu nasıl anlarız?

Boyun fıtığının en önemli belirtisi bilindiği üzere boyun ağrısıdır. Fakat her boyun ağrısı için boyun fıtığından bahsetmek doğru değildir.

 Şikâyetlerin çok büyük bir kısmı genellikle kas kökenli ağrılar da olabilmektedir.

Fıtığa bağlı bir şekilde oluşan ağrılar genellikle sırt, kürek kemiği gibi noktalarda görülebilmektedir. İleri derece fıtıklarda ise kimi zaman sıkışan sinir; kol ve parmak bölgesinde de uyuşukluk ve karıncalanmaya sebep olabilmektedir.

 Başın arka kısmından şakaklara doğru yayılan boyun ağrısı sırt ve omuzlarda ağrı, el ve kollarda güç kaybı, duyu kaybı, reflekslerde önemli ölçüde azalma ve kolda incelme,  boyun fıtığının en önemli belirtileri arasında edinmektedir.

 Öte yandan nadir de olsa disk sıkıştıkça baskılama sebebiyle bacaklarda da uyuşma sorununu ortaya çıkarabilmektedir.

 Özellikle ayakta uyuşma ve idrara çıkmanın güç olduğu durumlarda boyun fıtığından şüphe etmek doğru olacaktır. Sinir kökü veya omurilik dokusu da bölgede ödeme seviye verebilmektedir.

 Ödem, söz konusu bölgedeki baskıyı arttırdığı için rahatsızlık, bir kusur döngü şeklinde tekrarlanabilmektedir.

Hekiminiz tarafından yapılacak detaylı muayene ile ağrının sebebi ve yeri tespit edilmeye çalışılır. Doktor kesin teşhis için MR veya CT yöntemini tercih edebilmektedir.

Kaynak : https://nekadarhaber.com/saglik/boyun-fitigi-belirtileri-nelerdir/1389.html

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
ERTANHABER |-| kahve rehberleri |-| kartal evden eve nakliyat |-| Evden eve nakliyat