TARİH

Kara Eylül Örgütü Nedir?

Kara Eylül Örgütü
Kara Eylül Örgütü

Kara Eylül örgütü nedir, faaliyetleri nelerdir? Daha önceki yazılarımızda Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi ile ilgili olarak çeşitli konu başlıklarından söz etmiştik. Bu yazımızda ise ayrıca Kara Eylül Örgütü’nden söz edeceğiz.

Kara Eylül Örgütü

Kara Eylül, El-Fetih içinde kurulmuş silahlı bir örgüttür. Zamanla El-Fetih’ten bağımsız şekilde bir yapılanma içinde girmiştir. Örgüt, ismini 1972 Münih Olimpiyatları’nda duyurmuştur. Olimpiyatlarda sporcu olarak mücadele eden 11 İsrailliyi kaçıran örgüt mensupları, giriştikleri mücadeleler sonucunda istediklerini alamamış ve bütün rehineleri öldürmüştür. Kara Eylül, 1971’de Ürdün’ün Filistin Kurtuluş Örgütünü Ürdün’den çıkarmasından sonra El Fetih’in içinde kurulan silahlı grubun adı.

Kökeni

Örgüt, ismini 1970 yılında Ürdün’de Filistinlilerin kaldığı mülteci kamplarının Hüseyin bin Talal’ın emriyle bombalandığı ”Kara Eylül” olayından alır. İsrail’in bölgede varlığını kabul ettirmesinin ardından Ürdün’e iltica etmeye başlayan Filistinliler, zamanla burada nüfuzlu hale gelmişler ve siyasi meselelere de karışır olmuşlardır. Bu durumdan rahatsız olan Ürdün Kralı Hüseyin bin Talal, Filistinli mültecilerle karşı karşıya gelmiş ve ordunun Filistin kamplarına müdahelesi ve karşı saldırılar sonucu her iki taraftan da 7-8 bin kişi ölmüştür. Kara Eylül Örgütü, ismini bu elim olaydan alır.

Örgütün lideri Ali Hassen Salameh’tir. Örgüt, 1981 yılına kadar eylemlerine devam etmiş ancak 1979 yılında örgüt lideri Salameh’in öldürülmesi sonucu örgütün faaliyetleri zamanla azalmış ve tasfiye olmuştur.

1972 Münih Olimpiyatları’nda on bir İsrailli sporcuyu rehin alarak adını duyurdu. Olimpiyat tarihini kana bulayan bu olay Federal Alman polisinin havaalanında düzenlediği operasyonla sonuçlandı. Operasyon sonunda tüm rehineler ve Filistinli bazı militanlar öldü.

Örgüt; adını, 1967 savaşı öncesi toplam sayısı 1.300.000’e ulaşan ve Ürdün’e sığınan Filistinli mültecilerden tedirgin olan Kral Hüseyin Filistinlilerle Kral Hüseyin’in kuvvetleri arasında tarihe Kara Eylül Olayları olarak geçecek çatışmalardan almıştır.

Münih’teki intikamı almak ve sorumlularını öldürmek için Mossad eğitimli İsrailli bir grup, Avrupa’da birçok kanlı eylemlerde bulunmuştur. Bu hikâye Münih adlı filmle anlatılmıştır.

Başa dön tuşu
ERTANHABER |-| kahve rehberleri |-| kartal evden eve nakliyat |-| Evden eve nakliyat