SAĞLIK

Sürekli Gerginliğin Altında Yatan Sebepler Nelerdir?

Sürekli Gerginliğin Altında Yatan Sebepler Nelerdir? Sürekli gerginliğin temelindeki nedenler, panik bozukluk, fobi, sosyal anksiyete, obsesif kompusif bozukluk etkileridir. Sürekli gerginliğin altında yatan sebepler, sorunların üzerine gidilerek ve psikolojik destek alınarak bertaraf edilir. Üzerine gidilen sorunlar ardından, düşüncede yaratılan problemlerin yaşanmadığı gözlemlendiğinde, devamlı kaygı ve gerginlik terk edilir.

Panik Bozukluğu Etkisi

Panik bozukluğu yansımaları, sürekli gerginliğin altında yatan ve yoğun terleme ve karakteristik duygunun bir anda değişimi ile birlikte gelen etkilerdir. Sallanma, baş ağrısı, kafa karışıklığı, zorlu durumlarda baş dönmesi, mide bulantısı ve nefes alamama hissi, panik bozukluğun yansımalarıdır.

Panik bozukluk genel olarak korkutucu deneyimler ardından ortaya çıkar. Tetikleyici olmadan ortaya çıktığı durumlar ise nadir şekilde gözlemlenir. Başlana bir işte veya gelecekte yaşanacak bir olayda zorlu şartlardan kaçınma ve değişimden çekinme eyleminde olan birey, devamlı olarak panik bozukluk ile sürekli gerginlik yaşar.

Sürekli gerginliği engellemek için yaşanılan bu durumun kaygı temelli bir panik olduğu, bir süre sonra geçeceği ve karakter, yaşam şartları ile ilgili kalıcı bir etki olmadığı kişi tarafından dile getirilerek, nefes egzersizi ile sakinleşme yoluna gidilmelidir.

Fobi Etkileri

Fobi yansımaları, sürekli gerginlik altında yatan bir sebep ve gelecek olaydan kaçınmaya yol açan irrasyonel korku etkileridir. Buradaki korku akıl dışı ve gereksiz olarak kabul edilir. Kişi bir olay hakkında kendi içinde korkular yaratır ve olay sonunda zarar alacağını düşünerek, sürekli kaygı, gerginlik sürecini devam ettirir. (Fobilerinizle Yüzleşin)

Bu kapsamda, sürekli gerginliğin altında yatan sebepler yenilmek istendiğinde, fobiyi ilk olarak başlatan hayvanlar, günlük nesneler, karanlık gibi kavramlar içerisinde temel olan olgu tespit edilip, bu korkuyu giderici bir deneyim uygulanmalıdır. Deneyimi uygulama kapsamında uzman psikologlardan destek alınmasında yarar görülür.

Sosyal Anksiyete Bozukluğu Etkileri

Sosyal anksiyete sorunun yansımaları, sürekli gerginliğe neden olan, başkaları tarafından olumsuz değerlendirmeden korkma şeklinde ortaya çıkan düşüncelerdir. Anksiyete’de samimiyetin sahte çıkması, aşağılanma, beğenilmeme konularında, kişi kendi yarattığı düşünceler ile boğuşur. Bu durum ise her bir yeni iletişinde devam eden gerginliğe sebep olur.

Sorunun kontrolü için kişi psikolojik destek yanında kamusal alanlara karışma, farklı bireyler ile iletişim kurma yollarını seçerek, düşüncelerin sadece kaygıları temeli ile oluştuğunu anlamalı ve deneyimlemelidir.

Obsesif Kompusif Bozukluk Etkileri

Obsesif kompulsif sorun yansımaları, devam eden gerginliğin temelinde yatan, üzücü ve müdahaleci eylemleri beraberinde getiren kaygılardır. Bu guruptaki kişileri kaygılarını kendi yarattıklarının farkındadırlar. Yine de kaygılarını kontrol altına almakta güçlük çekerler.

OKB olan kişiler, kişisel eşyalarını ve ellerini defalarca yıkayabilir, kapıları ve ışıkları belirli bir ritüel, sayı kapsamında yakıp söndürebilirler. Bu işlemleri yapmadıkları takdirde ise mikrop kapacaklarına veya kötü bir olay ile karşılaşacaklarına inanırlar. Gün boyu devam eden bu zorlu süreç ise sürekli gerginliğe yol açar.

Sorunu yenmek için psikolojik destek almak ve bu kapsamda kişinin uyguladı ritüeli yapma süresini azaltma yoluna gitmek gerekir. Kişi dilediği ritüeli yapamadığı takdirde kaygısı yükselirken bir süre sonra, kaygı eşiği eşiği aşıldığında ve hayatta hiçbir uğursuz olayın yaşanmadığı görüldüğünde, alışkanlıktan vazgeçilir. Bu uygulama ile sürekli gerginliğin altında yatan sebepler ortadan kaldırılır.

DEPRESYONLA NASIL SAVAŞIRSINIZ?

Depresyona neden olduğunu düşündüğünüz semptomları saptayın. Evet, üzgün olmak, depresyonun en büyük belirtilerinden biridir. Ancak bunun yanı sıra; öfke, ilgisizlik, kaygı ve panik atak, depresyonun diğer önemli belirtilerinden biridir. Depresyonla mücadele etmek istiyorsanız, öncelikli olarak bu hisleri kabul etmeniz gerekir.

Düzenli beslendiğinizden emin olun. Zira yedikleriniz, hislerinizi etkiler. Sebze, meyve, kuruyemiş, balık gibi besinler, kendinizi daha keyifli ve mutlu hissetmenizi sağlayacaktır.

Profesyonel yardım alın. Çeşitli nedenlerden dolayı kendinizi depresyonda hissediyorsanız, mutlaka bir uzmana başvurun.

Kendinizi yalnız hissetmeyin. Depresyonda olan insanların en önemli özelliği, kendilerini, yapayalnız; hatta kimsesiz hissetmeleridir. Yaşadıklarınızı, yakınlarınızla ya da sizinle aynı durumda olanlarla paylaşmaktan kaçınmayın. Tüm bunlar, rahatlamanızı ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

Bakış açınızı değiştirin. Hayatınızdaki pozitif şeylere odaklanın, negatif olanları hayatınızdan çıkarın. Kimsenin mükemmel olmadığını, sıkıntıların da hayatın bir parçası olduğunu aklınızda tutun.

Yeniliklere yer açın. Yeni insanlarla tanışın, yeni ortamlara girin, yeni hobilerle ilgilenin. Bu sayede, sorun ve sıkıntıları daha az düşünür, daha fazla keyiflenebilirsiniz.

ÖFKE, KAYGI VE DEPRESYONU YENMENİZİ SAĞLAYACAK GÜNLÜK ALIŞKANLIKLAR

Kaliteli Uyku: Araştırmalara göre, yeterli düzeyde uyumayanların (Günde altı saatten daha az.), depresyon yaşama olasılıkları, iyi uyuyanlara oranla altı kat daha fazla…

İyi Seks: Orgazmdan sonra salgılanan serotonin ve endorfin hormonları, stres seviyesini düşürüyor. Dolayısıyla, düzenli bir seks hayatına sahip olmak, kişiyi, kaygılarından uzaklaştırıyor.

Egzersiz: Düzenli olarak egzersiz yapmak; kalp ritmlerinizi düzene sokacak, rahatlamanızı sağlayacak ve ruhsal dengeniz için faydalı olacaktır.

Beslenme: Omega 3 ve vitamin B12, akıl sağlığı için faydalı maddelerdir. Omega 3’ü; somon balığı, yeşil sebzeler ve fındıktan elde edebilirsiniz. B-12 vitaminleri için de deniz ürünleri ve az yağlı ürünler tüketmek gerekir.

Alkol: Sağlığınızı etkilememesi adına, günde iki kadehten fazla alkol almayın.

Meditasyon: Günde 15 dakikanızı meditasyona ayırmak; gündelik sıkıntılarla ve sorunlarla yatağa girmenizi engelleyecek, gevşemenizi sağlayacaktır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
ERTANHABER |-| kahve rehberleri |-| kartal evden eve nakliyat |-| Evden eve nakliyat